Inspiratie Bloemen als begrafenisritueel

Bloemen als begrafenisritueel

1 Het belang van bloemen tijdens begrafenissen

Bloemen zijn een belangrijk onderdeel van het begrafenisritueel in onze contreien. Ze zijn een bewijs van liefde voor de overledene, maar ook een teken van steun voor de nabestaanden. Met bloemen tonen we dat we hen steunen in hun rouw en dat we zelf ook rouwen. Doorgaans kunnen verse bloemen ten vroegste drie dagen voor de begrafenis worden afgeleverd bij het funerarium, om troost te bieden aan de familieleden en vrienden die de overledene een laatste groet komen brengen. Nadien worden de bloemen gebruikt als ornamenten tijdens de uitvaartplechtigheid en tot slot om op het graf of de strooiweide te plaatsen.

* Soms wordt er geen laatste groet gebracht in het funerarium, vindt er geen uitvaartplechtigheid plaats of wordt het lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap. In dat geval kan er als teken van medeleven een rouwboeket, samen met een kaarsje bijvoorbeeld, rechtstreeks naar de naaste van de overledene worden gestuurd.

2 Keuze van de bloemen: op basis van welke criteria?

  • De voorkeur van de overledene: soort, kleur, geur (hulde brengen met de geur van lelies, fresia’s …), enz.
  • Het seizoen
  • De symboliek achter de kleur van de bloem
  • De betekenis van de bloem

3 De symboliek achter de kleur: 

Rood: dit is de kleur van de liefde, passie en kracht.

Wit: deze kleur was vroeger voorbehouden voor kinderen maar staat sinds de begrafenis van Koning Boudewijn in 1993 symbool voor hoop op de verrijzenis. Sindsdien worden witte bloemen ook gebruikt voor volwassenen. Wit is het symbool van troost en zuiverheid. Nu is het een neutrale kleur die perfect past in een bloemstuk dat door iedereen kan worden geschonken.

Blauw: deze kleur roept frisheid, gevoeligheid, oneindigheid, vrede, rust en sereniteit op. 

Roze: dit is de kleur van de onschuld, romantiek, rust, vrede en sereniteit.

Oranje: deze warme kleur wordt vaak geassocieerd met communicatie, durf, intelligentie, trouw en creativiteit. Net als geel staat oranje bovendien voor energie en ruimdenkendheid.

Paars: deze kleur wordt geassocieerd met het begrafenisritueel en staat symbool voor droefheid, subtiliteit, mysterie, romantiek, idealisme, bescherming, frisheid, zuiverheid en vrede.

4 Keuze van de bloemen op basis van de relatie met de overledene

Over het algemeen: 

Rood is voorbehouden voor de partner, omdat deze kleur liefde en passie voorstelt. Warme kleuren worden aangeraden voor mannen. Pasteltinten worden aangeraden voor vrouwen.  Lichte kleuren worden aangeraden voor jonge mensen. Voor een kind of iemand die te vroeg is heengegaan, staat wit symbool voor zuiverheid en onschuld. Het is de kleur die geassocieerd wordt met de engelen. Voor een baby wordt meestal geopteerd voor kleine witte bloemen met kleine bloemkronen of witte bloemblaadjes.

5 Harmonieus kleurenspel rond de kist

De schoonheid van kleuren die mooi samengaan, heeft een troostend effect. Nuances van dezelfde kleur of van maximaal twee kleuren ogen altijd mooi. Een combinatie met meerdere kleuren zorgt voor een landelijk effect.

8 Soorten bloemstukken

Afhankelijk van de overledene, de omstandigheden en je budget kun je kiezen voor een aangepaste bloemschikking.

Boeketten kunnen gemakkelijk worden vastgehouden in de hand en komen erg mooi tot hun recht in een vaas. Ze kunnen naast de kist worden gelegd of worden geschonken en bij de familie thuis worden geleverd als teken van medeleven.

Graftakken zijn vaak indrukwekkender, worden horizontaal gepresenteerd en worden meestal op de grond gelegd.

Bloemenkussens kunnen verschillende vormen hebben: ovaal, vierkant, rond, ruitvormig … De bloemen worden vastgeprikt in een bevochtigde houder. 

Bloemenhart: de keuze van de kleuren voor het bloemenhart zal de symboliek achter de vorm van het bloemstuk nog versterken. 

Bloemenkransen worden vaak gekozen door organisaties of instanties voor meer zichtbaarheid.

Voor de Grieken was de krans het symbool van het eeuwige leven.

Ze worden gebruikt in het funerarium, tijdens de uitvaartplechtigheid maar ook op de lijkwagen tijdens de verschillende verplaatsingen van de rouwstoet.

Vroeger werden ze aan de doden geschonken om hun aankomst in het paradijs te vieren.

Je kunt ook een origineel bloemstuk op maat laten maken, bijvoorbeeld in functie van de hobby van de overledene: golfclub, wagenwiel, viool, enz.

9 Bloemen na de plechtigheid

Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor crematie. In dat geval kun je best even stilstaan bij de bestemming van de bloemen zal zijn. 

  • De bloemen kunnen ter plaatse blijven. 
  • De familie kiest er soms voor om de boeketten aan naasten te geven, die er thuis zorg voor dragen, bijvoorbeeld naast een kaarsje of een prentje van de overledene.
  • Soms worden de bloemen in de tuin van de partner van de overledene neergezet.
  • De bloemstukken kunnen uit elkaar worden gehaald om er nieuwe, kleine boeketten van te maken. Die worden dan aan vrienden en/of aan de medebewoners van het rusthuis geschonken.

– Het gebeurt ook dat de familie bloemen neerzet bij een monument ter ere van een zaak die de overledene nauw aan het hart lag of die de religieuze of filosofische overtuigingen van de overledene vertegenwoordigt (kapel, kerk, oud-strijders, vrouwelijke politieke gevangenen, enz.).

Sereni Omdat de liefde niet sterft